lunes, 17 de septiembre de 2007

Animalot de la setmana Dofí Llistat (Stenella coeruleoalba )


El dofí llistat (Stenella coeruleoalba (Meyen, 1833) ):

1. Classificació:

Regne: Animalia

Phillum: Chordata

Sub Phillum: Vertebrata

Classe: Mamifera

Ordre: Cetacea

Subordre: Odontoceti

Família: Delphinidae

Gènere: Stenella

Espècie: Stenella coeruleoalba

2. Origen del nom:

3. Morfologia:

Arriba a mesurar uns 2,5 m. de longitud de mitjana i els mascles són una mica més grans que les femelles. El pes dels adults arriba a 100 Kg. però se n'han arribat a pessar uns 125 Kg.

Es distingeix fàcilment de la resta d'espècies perquè té el dors de color gris pissarra fins a blau fosc i el ventre de color blanc-rosaci. L'aleta dorsal i el dors de les aletes pectorals és fosc. Als costats presenta una franja que parteix de l'ull i recórre tot el cos fins a la zona anal. Presenten dos franjes més que parteixen també de l'ull i van a morir a les aletes pectorals.

Els petits neixen amb 1 m. de longitud i presenten ja la mateix coloració que els adults.

4. Distribució geogràfica:

És l'espècie més abundant del Mediterrani occidental. Viuen en quasi tots els mars d'aigües temperades i tropicals de tot el planeta.

5. Cicle Vital:

Arriben a la maduresa sexual amb 8-10 anys dels mascles i 5-6 de les femelles, que es correspon a una talla d'uns 180-200 cm. La gestació dura aproximadament 1 any, acostumen a tenir lloc a la tardor. Com a la resta de cetacis, la femella dóna llum a una cria cada 2 o 3 anys. La lactància dura 17-18 mesos, però al tercer mes de vida ja ingereix aliments sòlids. El nou nat medeix aproximadament 1 metre i gràcies a la llet materna creix ràpidament i al final del primer any ja arriba a mesurar 150 cm.

Tot i que pot alimentar-se d'una gran varietat de preses, la seva dieta són bàsicament peixos pelàgics i cefalòpodes, principalment calamars. Moltes preses viuen a gran profunditat i el dofí aprofita la migració vertical diària que realitzen per caçar-les per la nit, quan les preses s'acosten a la superfície.

Bàsicament, igual que d'altres cetacis, són animals gregaris; al Mediterrani els podem trobar agrupats en manades de fins a 100 individus


Font: http://www.gruptortuga.com/informacio/dofillistat.htm

No hay comentarios: