lunes, 30 de julio de 2007
La Tortuga Babaua (Caretta Caretta)
Es l’espècie més comuna de les tres que viuen a les nostre costes i a la mediterrània en general, tot i que la seva població pateix en l’actualitat una important davallada en el nombre d’efectius.
Es sap que en el segle XIX i principis del XX, aquesta tortuga nidificava a les platges de les Illes Balears. En l’actualitat no hi ha dades significatives sobre la seva nidificació en aquestes illes, tot i que és freqüent veure tortugues babaues al voltant de les mateixes.
Tot i que viu en aigües profundes sovint se les troba a prop de la costa, en les costes dels Països Catalans els exemplars que solen veure’s son joves o petits.
Malauradament a banda d’altres motius com els emmallaments amb xarxes, l’acció de les hèlixs dels vaixells, la contaminació, etc. El motiu probablement més important de la mort d’aquets animals, son les captures accidentals que produeix la flota palangrera. El fet de que aquesta tortuga sigui omnívora, fa que a diferencia d’altres, com la Tortuga Verda que és herbívora, caigui amb facilitat a la trampa mortal, que en la major part dels casos representen els hams dels palangres.
A la Mediterrània, la reproducció es realitza entre els mesos de maig i setembre, tot i que en l’actualitat només o fa en la Mediterrània oriental (Grècia i Turquia).
Recordeu que la Tortuga Babaua és una espècie protegia i que per tant, la seva pesca o el seu comerç estan absolutament prohibits a Catalunya. En el cas de que veieu una tortuga sota qualsevol circumstancia de perill, truqueu el més aviat possible al 112.
Joan Miquel Flamarich
Menbre del GERS
sábado, 28 de julio de 2007
Animalot de la setmana (Marthasterias glacialis)
CLASE: Asteroideos
ORDEN: Forcipulados
FAMILIA: Asterínidos
DISTRIBUCIÓN: Mediterráneo, Atlántico oriental desde Noruega hasta las Azores y África del Sur
HÁBITAT: Fondos rocosos y detríticos, entre las algas y las praderas de posidonias, desde la superficie hasta 180 m
DESCRIPCIÓN: Estrella de cuerpo robusto y siempre con cinco brazos subcilíndricos y afilados. Los brazos poseen gruesas protuberancias en series longitudinales provistas de fuertes espinas características de esta especie. En la base de las espinas hay un anillo de pedicelarios. El color varía del verde al rojizo o al pardo con zonas claras. Las espinas suelen tener la punta uiolácea
TAMAÑO: Puede alcanzar 80-85 cm de diámetro
CARACTERES DISTINTIVOS: Estrella de gran tamaño, siempre con 5 brazos dotados de fuertes púas en series longitudinales
BIOLOGÍA: Es la estrella más grande que existe en el Mediterráneo, y no resulta difícil verla mientras come. Se alimenta sobre todo de moluscos bivalvos, cuyas valvas abre con los brazos. Cuando el molusco está lo bastante abierto, la estrella evagina su estómago, que envuelve y digiere su presa. También se alimenta de erizos de mar, crustáceos y restos de organismos muertos. Se reproduce entre noviembre y febrero.
Font: http://club.telepolis.com/argosub/es/grupos/equinodermos/150.htm
La fotografia va ser realitzada durant la immersió del dissabte a l'Estany Tort.
Espero que vos sigui útil.
Manel Alsina
martes, 24 de julio de 2007
Immersió al Freu (Hospitalet de l'Infant)
Aquest passat dissabte tot i que la meteorologia no acompanyava gens i la mar de fons era força important, vàrem anar a l'Hospitalet de l'Infant a fer una immersió amb la gent del centre de busseig GLUPS DIVING. Per les raons abans esmentades, i amb gran professionalitat per part del nostre guia en Josep, vàrem rebaixar el plantejament inicial, que era la immersió en un derelicte anomenat les barques (-22/25 mts) i la vàrem realitzar en un indret anomenat "El Freu" (-20 mts), situat a un parell de milles enfront de la escullera del port de l'Hospitalet.
L'estat de la mar feia tan inestable el vaixell que va ser més aconsellable col·locar-nos les botelles dins de l'aigua per iniciar la immersió, un cop al fons, la visibilitat era força bona uns 12 mts. i l'abundor de vida al voltant d'aquest escull va compensar amb escreix qualsevol dificultat.
Per tal d'evitar perdre el punt d'immersió, ja que en superfície la situació no era massa còmoda i no era prudent emergir lluny del vaixell, vàrem fer servir un "Fil d'Ariadna", lligat al cap de l'ancora que ens va permetre com a "Teseo" retornar a la sortida del laberint. Un cop acabat el nostre temps de fons, per tal de no entrar en descompressió vàrem iniciar l'ascens fins a la nostra parada de seguretat, on acabada aquesta vam donar per finalitzada la immersió.
Les fotos d'aquesta immersió i les que l'acompanyen han estat amablement cedides pel company cabussador Pere Orgilles, membre del Club d'Immersió Biologia (Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona). Al que agraïm sincerament la gentilesa.
Agraïm al personal de Glups Diving, en especial a la Lourdes en Carlos i en Josep, les atencions rebudes.
Joan Miquel Flamarich
Membre del Grup d'Estudis i Recerques Subaquàtiques (G.E.R.S.)
Animalot de la setmana (Pelagia Noctiluca)
La medusa més comú a la Mediterrània és la Pelagia noctiluca (medusa luminiscent).
Té un diàmetre d'ombrel·la que pot arribar fins als 15 cm. Presenta un color rosat vermellós que la caracteritza.És molt freqüent a aigües obertes i s'apropa a la costa arrossegada pels vents de mar a costa, especialment, durant l'estiu.
La seva perillositat és alta.Les meduses són Cnidaris, nom que prové del mot grec cnida, que vol dir ortiga. Les meduses són, doncs, les "ortigues del mar". Òbviament ortigues i meduses son dos organismes molt diferents, però que tenen en comú la seva capacitat urticant.
En el cas de les meduses, això es deu a unes cèl·lules conegudes com a nematocists que abunden, sobretot, als tentacles. Aquestes cèl·lules contenen una càpsula, dins la qual hi ha un filament enrotllat. Quan un banyista (o un peix, o un crustaci planctònic...) pren contacte amb la superfície de la medusa, s'obren els nematocists, els filaments surten disparats i penetren a la pell, tot injectant el verí que contenen. És un sistema que es dispara automàticament i que permet a les meduses capturar les seves preses i defensar-se.
La picada d'una medusa és força desagradable. S'acostuma a notar una coïssor intensa, que pot proporcionar un dolor similar al d'una cremada. Localment poden aparèixer un seguit d'erupcions i molèsties a la pell, envermelliment, inflor i sensació de picor local, que normalment remeten espontàniament després d'uns dies, o a vegades setmanes. En alguns casos, el verí injectat pot causar altres molèsties a l'organisme, com ara nàusees, tremolors, marejos o vòmits, però això acostuma a passar poc sovint. Cal tenir present que els cnidocists poden penetrar fins a la dermis, i aleshores les toxines es poden alliberar en el sistema intravascular en uns 20 segons i s'absorbir-se immediatament, augmentant-ne l'efecte del verí.
Els efectes varien segons diversos factors. Hi ha espècies que tenen verins més potents que altres, o que tenen major o menor densitat de cèl·lules urticants. També depèn la zona del cos afectada i de l'estat de salut de la persona que rep la picada.
Les picades de meduses poden ser tractades amb mesures senzilles per a disminuir-ne els efectes. En aquest missatge us expliquem com s'ha d'actuar.
Una vegada s'ha produït la picada cal:
1.- Sortir de l'aigua.
2.- No rascar-se, ni fregar la zona afectada amb tovalloles ni amb sorra.
3.- No heu d'utilitzar amoníac.
4.- Si a la pell queden restes de tentacles visibles, retirar-los amb molta cura amb pinces o guants.
5.- rentar la ferida amb aigua salada. Mai s'ha de fer servir aigua dolça, ja que el canvi osmòtic activa els nematocists que puguin quedar i n'augmenta la quantitat de verí injectat.
6.- posar-hi una bossa amb gel damunt la zona afectada durant uns 15 minuts. Mai s'ha de posar el gel directament sobre la pell. Si la coïssor no s'atura, es pot repetir l'aplicació de la bossa amb gel durant 15 minuts més.
7.- Per tal d'evitar la infecció de la ferida, s'aconsella l'aplicació sobre la pell d'un antisèptic (alcohol iodat) 3 - 4 vegades al dia durant 48 a 76 hores. Fer això fins que cicatritzi la ferida.
Aquestes mesures s'han de prendre com més aviat millor. El 90% de les incidències que es produeixen a les platges poden ser solucionades d'aquesta manera. Si les molèsties continuen o generen tremolors, nàusees, marejos o dolor intens, cal acudir a un centre sanitari.
Persones en situació de risc
Les persones amb antecedents de problemes al·lèrgics, cardiovasculars o asmàtics han de tenir especial cura a evitar el contacte amb les meduses. Així mateix, com més gran sigui la superfície corporal que rep l'impacte en relació al volum del cos, major seran els efectes tòxics, la qual cosa significa que els nens tenen major risc.
També cal tenir present que les persones que han estat picades un cop queden sensibilitzades, i una segona picada por produir una reacció més important.
Res millor que la prevenció
La millor prevenció possible és mantenir-se fora de l'aigua quan les meduses estant vora la platja. També convé evitar el batent de les onades, ja que és on habitualment s'acumulen restes de meduses.
Tota mena de barrera que eviti el contacte de la pell amb la medusa és una bona forma de protecció, i això inclou l'ús de cremes solars, banyadors que cobreixen el màxim de superfície corporal o roba lleugera com ara les samarretes.
Moltes de les meduses que arriben a la platja estan mortes, però fins i tot així són perilloses, ja que els tentacles conserven bona part del seu poder urticant.
Font: http://www.recercaenaccio.cat/agaur_reac/AppJava/ca/index.jsp
jueves, 19 de julio de 2007
Una altra mirada a Cala Forn
Hola GERS, el proper dissabte dia 21/07/2007, anem a l'aigua. El lloc serà l'estany Tort a l'Ametlla de Mar, un molt bon lloc per practicar el fotosub (qui pugui).
Les condicions de la mar del cap de setmana passat no van ser molt bones, i tampoc pinta molt be per aquest cap de setmana, de tota manera s'organitza la sortida pel dissabte.
L'hora de trobada serà les 16:00 hores a l'Escola Costa Sub per recollir el material.
Un saludo a tothom i fins dissabte.
Manel Alsina.
martes, 10 de julio de 2007
Animalot de la setmana (Echinocardium cordatum- Eriçò de sorra)
Aquest diumenge passat dia 8 de juliol, mentre donavem recolzament a Mediterrania - CIE a la Platja del Miracle de Tarragona, vam poder observar un curiós animalot, que el primer cop que el veus, si no estàs acostumat, facilment et pot passar desapercebut entre la brossa. Es tracta de l'eriçò de sorra (Echinocardium cordatum).
Reino Animalia; Filum Echinodermata; Clase Echinoidea; Subclase Euechinoidea; Orden Clypeasteroidea; Familia Spatangidae; Género Echinocardium
ver clasificación del filum / ver otras especies del género.
Descripción: Erizo con forma de corazón, 6 - 9 cm de diámetro, con la parte inferior aplanada y la superior abombada. Está densamente poblado de espinas pequeñas amarillas, algunas largas y curvadas, y con dos anillos de espinas ciliadas alrededor del ambulacro anterior. Ambulacros laterales en forma de triángulos amplios, estando el anterior hundido y formando un canal. Carece de linterna de Aristóteles, la boca no tiene dientes y el ano no está en el sistema apical, sino en la parte posterior de la zona ventral. Presenta fasciola anal y fasciola dorsal. Presenta 5 filas de pedicelos, con la anterior más larga.
Hábitat y ecología: Enterrado en la arena, a unos 15 cm de profundidad, desde el intermareal a hasta unos 230 m de profundidad. Gregario a menudo. Se detecta por una depresión en la arena hacia donde el erizo emite un pie tubular por el que se alimenta.
Distribución: Presente en todos los mares del mundo menos en zonas polares.
Curiosidades: Suelen presentarse con el Tellimya ferruginosa, un bivalvo, y Urothoe marina, un anfípodo.
Font: http://www.asturnatura.com
Espero que vos sigui útil.
Manel Alsina.
lunes, 9 de julio de 2007
Recolzament a Mediterrania - CIE
El passat diumenge dia 8 de juliol, membres del GERS van donar recolzament a submarinistes de l'organització Mediterrania - CIE en una neteja de fons marins a la platja del miracle de Tarragona. Activitat que es va realitzar mentre un equip feia les tasques de neteja en terra ferma.
Durant la immersió i als efectes d'optimitzar la recollida de brossa del fons marí, els membres del GERS amb el recolzament d'altres submarinistes, van realitzar una recerca en linea, la qual també va servir de pràctica operativa.
Des de la direcció del GERS donem les gràcies als companys que van participar en l'activitat posant a disposició de l'organització mediterrania - CIE el seu temps i recursos.
Des de la directiva de Mediterrania CIE ens han agraït la nostra participació.
Moltes gràcies a tots.
Manel Alsina.
martes, 3 de julio de 2007
Sortida dels GERS al SES de Tarragona
El passsat diumenge dia 1 de juliol, alguns membres dels GERS van fer una escapadeta al SES de Tarragona, la sortida no va ser del tot agradable no arribant a acomplir les espectatives del grup, principalment per culpa del que suscriu, i amb aquestes línies vos demano disculpes (alguna lliçò he aprés).
Tampoc la visibilitat va ser molt bona (Uns 3 metres), malgrat això alguns membres del GERS van fer una sèrie de fotografies que ja han estat penjades a la secció Fotos del GERS (Moltes gràcies Manoli).
Si que va ser remarcable però, la quantitat de vida marina que hi havia al lloc, deixant de manifest, la gran importància que suposa el manteniment de zones amb pesca restringida, on els "animalots" tinguin un lloc de tregua per reproduir-se.
Manel Alsina.